Chodzi mi o takie opony z kolcami:
Odśnieżać i sypać sól czy nie odśnieżać i sypać żwir?
Zwiń
X
-
.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł"k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
-
-
pozwólcie na kolce, to zaraz stado baranów zacznie jeździć na kolcach gdy nie ma śniegu "bo mówili, ze będzie padać" i po zimie wszystkie drogi dziurawe.
Ludzie oczekują niewiadomo czego. Jak pada śnieg to musi być ślisko, fizyki się nie zmieni.
Uważam, że np. Warszawę odśnieżają znakomicie. Wiadomo, jak pada, to tragedia, ale taki urok śniegu i zimy, a piaskarki to też samochody i jak jest korek to też stoją. Natomiast jak przez noc nie pada, to następnego dnia rano drogi są bardzo dobrze odśnieżone - ja z drogowców tej zimy jestem zadowolony.O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
tomek, Nie patrze z punku widzenia Warszawy.Główne drogi są ok ale po bocznych możesz śmiało śmigać z łańcuchami bo one piasku nie widziały, a w słoneczny dzień to jest lusterko
.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł"k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
moje zdanie jest takie- odśnieżanie jak najbardziej, ale trzymanie się idei czarnej drogi za wszelka cenę- sypanie tony soli/lanie tonami solanki jest bez sensu (poza autostradami i drogami ekspresowymi- bo to kręgosłup komunikacyjny kraju - fakt, że póki co jeszcze nie naszego :lol: )
Można sypać piaskiem podjazdy pod wzniesienia, zatoki autobusowe.
Ta sól to paskudztwo :? korodują auta, błoto , syf :|
ja bym dodał trzecią opcję w ankiecie- odśnieżać i nie solić :roll:Garret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz
-
-
Cała rosja jezdzi na kolcach, efekt jest taki, że drogi po zimie w centru moskwy są do ponownego wylewania asfaltu, ponadto kolce fruwaja w powietrzu jak pociski, ilość aut z popękanymi szybami jest przerażająca. W naszych służboych furach wymiana szyby raz na rok to norma. A ruscy są jak polacy kombinują, żeby było taniej i na przykłąd są firmy wbijające kolce w zwykłe zimówki. Do tego jak sie ociepli i drogi robią sie czarne to co myślicie, że kierowcy będą zmieniać opony raz na tydzień? Szurają tymi kolcami po asfalcie aż miło, a droga hamowania na suchym asfalcie opon kolcowanych jest taka jak letnich na sniegu
Komentarz
-
-
Jesli opony z kolcami to na pewno nie takie:
tylko takie
Te drugie wydaje mi sie ze nie niszcza asfaltu bo kolec jest schowany w biezniku i nie wystaje poza obrys opony. W sumie nie wiem czy to bardzo pomaga, pewnie glownie zadanie to zwiekszenie przyczepnosci na lodzie.
Prowadzilem auto na takich oponach i najbardziej zapamietalem bardzo duzy halas.
Swoja droga jak rozmawialem z szwedami to dla nich opona zimowa to wlasnie ta z schowanymi kolcami, o oponach zimowych bez kolcow malo kto tam slyszal.
Komentarz
-
-
firmek, dokładnie takie jak te na zdjęciu nr.2 hałas na pewno jest większy, szczególnie jak się jedzie wolno < szpan na mieście >.
Zamieszczone przez firmekSwoja droga jak rozmawialem z szwedami to dla nich opona zimowa to wlasnie ta z schowanymi kolcami, o oponach zimowych bez kolcow malo kto tam slyszal.
Zamieszczone przez Garretja bym dodał trzecią opcję w ankiecie- odśnieżać i nie solić
Komentarz
-
-
jak wygląda sprzątanie żwiru po zimie => http://www.youtube.com/watch?v=Bdb0Z...layer_embedded
Ten materiał prawie wszystko powinien wyjaśnić=> http://www.tvnwarszawa.pl/informacje...nie,22373.html
ASO Skoda Warszawa Ursynów ul.Gruchacza 39 - najlepsze ceny w Polsce na hasło :Octavia Club Polska
Kontakt mailowy w sprawie wyceny części: [email protected] (p.Adam Wiśniewski, p.Łukasz Poniatowski i p.Kamil Banaszek) , tel.22-549-10-60
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shokZamieszczone przez Garretja bym dodał trzecią opcję w ankiecie- odśnieżać i nie solić
Sypanie soli zapobiega powstawaniu lodu! Sypanie soli powoduje powstawanie mieszaniny która ma niższa temperaturę zamarzania... Przy 10% roztworze mamy już breje która nie zamarza przy -21.
Łopatologicznie. NIE sypanie ma taki sam sens jak lanie wody do zbiornika na płyn do spryskiwaczy.
Sól się sypie po to by:
-nie powstawał lód
-by śnieg nie zbijał się w duże i twarde bryły by ułatwić usuwanie go
-by rozpuszczona breja mogła odpływać kanalizacją bez zapychania jej
Sypać trzeba... Ale trzeba to robię ROZSĄDNIE. Są dwie opcje:
- sypiemy i odśnieżamy gdy śnieg przestanie padać a korki się rozładują
-stosujemy metodę jak w USA, gdy mocno pada ludzie pozostają w domach a na drogi wyjeżdżają tylko służby miejskie ewentualnie komunikacja
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b707Zamieszczone przez shokZamieszczone przez Garretja bym dodał trzecią opcję w ankiecie- odśnieżać i nie solić
Sypanie soli zapobiega powstawaniu lodu! Sypanie soli powoduje powstawanie mieszaniny która ma niższa temperaturę zamarzania...
pzdrGarret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz
-
Komentarz